Het is belangrijk niet alleen het licht, maar juist ook het donkere in jezelf te leren omarmen. Maar hoe doe je dat?

Het liefst voelen we ons allemaal happy happy joy joy toch? I mean: that’s the goal!

Maar de waarheid is dat ik de laatste tijd vooral het tegenovergestelde heb ervaren. Onrust, angst, twijfel, onzekerheid en met momenten zelfs wanhoop. Het gevoel kwam van zo diep en het voelde soms zo intens dat het beangstigend was. Alsof ik in een donker gat was gevallen waarbij ik van tevoren niet wist hoe diep het was en mezelf onderweg begon af te vragen of er überhaupt wel een bodem zou zijn. Hoe ga je hiermee om?

Er is moed voor nodig om echt te durven voelen. Dat betekent jezelf toestaan om weer kwetsbaar te mogen zijn. Om volledig JA te zeggen tegen het leven en je te openen, juist wanneer je je het liefst zo klein mogelijk wil maken. Vaak heeft het ook daadwerkelijk te maken met gevoelens die je als klein kind als te moeilijk hebt ervaren en daarom hebt weggestopt ter bescherming. Als volwassene heb je nu de kans om opnieuw contact te maken met deze delen in jezelf en ze te helen. Door in liefde aanwezig te zijn.

‘You meet yourself
in a dark room
when all the noise
has died down.

You reject yourself
or you hold yourself close.

Those are
the only options.’

written by Trista Mateer (from her poetry book Girl Isolated)

Wees zacht voor jezelf in dit proces en niet te streng. Het kan verleidelijk blijven om weg te vluchten. Bijvoorbeeld door je te richten op de ander, teveel te werken, overmatig te gaan eten of drinken, you name it. Het kan echt van alles zijn. Weet dat, hoe moeilijk en onmogelijk het soms ook lijkt, je iedere dag een keuze hebt om het anders te doen. Om de angst te durven ontvangen en er niet aan vast te houden. Je hoeft er alleen bij te blijven. Liefde te sturen naar die delen in je lichaam waar het verkrampt. Zodat er weer ontspanning in je lijf kan komen.

Het is keer op keer een mooie oefening in overgave en vertrouwen. Want wat ik heb geleerd is dat je echt nooit meer krijgt dan je aankunt en dat er altijd een bodem is. En het goede nieuws: vanaf dat moment kun je alleen nog maar omhoog! Letterlijk herrijzen. Totdat je weer klaar bent om jezelf op een nog diepere laag te ontmoeten. Gastblog geschreven door:

Gast blog geschreven door: Felicity voor Female In Flow

 

Drop me a message!